Šv. Jeronimas

 

 

Šv. Jeronimas, arba Euzebijus Hieronimas Sofronijus, gimė 347 metais Stridone, Dalmatijoje. Jis – garsus teologas, Vakarų Bažnyčios tėvas. Jeronimas išvertė Senąjį ir Naująjį Testamentus iš graikų ir hebrajų kalbų į lotynų kalbą ir parašė komentarus. Šis vertimas, vadinamas Vulgata, Katalikų bažnyčios yra pripažintas oficialiu Biblijos tekstu.

Legendos byloja, kad Sirijos dykumoje Jeronimą ir jį lydinčius vienuolius užpuolęs sužeistas, iš skausmo paklaikęs liūtas. Jeronimas žvėries neišsigandęs, bet ištraukęs iš jo letenos spyglį ir ėmęsis gydyti. Jis prisijaukinęs liūtą ir šis daugiau nuo jo nebesitraukęs.

Dailėje Jeronimas buvo dažnai vaizduojamas kaip atsiskyrėlis arba kardinolas (nors juo niekada nebuvo), jo atributai – kaukolė, liūtas, knyga.

Jeronimas mirė 420 (gal 419) m. rugsėjo 30-ąją, Betliejuje.

1953 m. įsikūrusi FIT (Fédération internationale des traducteurs - The International Federation of Translators - Tarptautinė vertėjų federacija) 1991 metais Jeronimo mirties dieną paskelbė Tarptautine vertėjų diena, taip skatindama vertėjų solidarumą ir siekdama populiarinti vertėjo profesiją. Šv. Jeronimas yra mokinių, studentų, mokytojų, mokslininkų, teologijos fakultetų, mokslinių draugijų, Biblijos draugijų, asketų ir, žinoma, vertėjų globėjas.


Michelangelo Caravaggio. Rašantis šv. Jeronimas. Apie 1606 m., Borgezių galerija, Roma.

 

Mantas Adomėnas. Šventasis vertėjų globėjas [Šv. Jeronimas]. Naujasis Židinys/ Aidai 1992 m. Nr. 7-8 >>

Šv. Jeronimas dailėje >>

Nariams

Naujienlaiškis